SBAC Grade 3 Math Practice Test Questions

1. Steve had to pay a library fee. The amount he paid is shown below.

How much did he pay?
  1. $2.84
  2. $2.59
  3. $2.74
  4. $2.69
2. What number sentence is illustrated by the diagram below?

  1. 32×4=128
  2. 32-4=28
  3. 32÷4=8
  4. 32+4=36
3. James drew the following connected squares and labeled them as Figure 1, Figure 2, and so on.

If he continues this pattern, how many squares will he use for Figure 9?
  1. 21
  2. 23
  3. 26
  4. 29
4. A teacher donates to a local charity. Each year, she donates three times the amount donated the previous year. If the teacher donated $2 the first year, how much did she donate during the fifth year?
  1. $158
  2. $164
  3. $162
  4. $144
5. Belinda draws a rectangle with a length of 6 cm and a width of 2 cm. She draws a second rectangle with a length of 9 cm and a width of 5 cm, and she draws a third rectangle with a length of 7 cm and a width of 3 cm. Draw a line to match the rectangle with its correct area.

Answers


1. C: There are 2 dollar bills, which represent 2 dollars. There are also 2 quarters, 2 nickels, 1 dime, and 4 pennies. Two quarters are worth $0.50 since each is worth $0.25 (2 ×0.25=0.50) , 2 nickels are worth $0.10 since each is worth $0.05 (2 ×0.05=0.10) , 1 dime is worth $0.10, and 4 pennies are worth $0.04 since each is worth $0.01. The sum of the coins can be found by writing: $0.50+$0.10+$0.10+$0.04, which equals $0.74. The sum of the two dollar bills and the coins can be written as: $2.00+$0.74. Thus, he paid $2.74.

2. C: The diagram shows 32 counters divided into 4 groups, with 8 counters in each group. Therefore, the total number of counters, 32, is divided by 4, giving a quotient of 8, which is written as: 32÷4=8.

3. C: Each figure has 3 more squares than the previous figure, so adding 3 to the number of squares in the previous figure yields the number of squares in the next figure. Thus, he will use 14 squares for Figure 5, 17 squares for Figure 6, 20 squares for Figure7, 23 squares for Figure 8, and 26 squares for Figure 9.

4. C: In order to find the amount donated the following year, you multiply the amount donated the previous year by 3. Thus, the amount donated the second year was $6 ($2×3). The amount donated the third year was $18 ($6×3). The amount donated the fourth year was $54 ($18×3). The amount donated the fifth year was $162 ($54×3).

5. The answer should look like:


Click Here for SBAC Practice Tests

by Mometrix Test Preparation | Last Updated: May 22, 2019