Test Prep Review - Your Source for Free Online Practice Tests

Free Practice Tests

Estimation Sequence Practice Test 1

1. If Sara can read 15 pages in 10 minutes, how long will it take her to read 45 pages?

  1. 20 minutes
  2. 30 minutes
  3. 40 minutes
  4. 50 minutes

2. Restaurant customers tip their server only 8 percent for poor service. If their tip was $3.70, how much was their bill?

  1. $40.15
  2. $44.60
  3. $46.25
  4. $50.45

3. Enrique weighs 5 pounds more than twice Brendan's weight. If their total weight is 225 pounds, how much does Enrique weigh?

  1. 125 pounds
  2. 152 pounds
  3. 115 pounds
  4. 165 pounds

4. What is the missing number in the sequence: 4, 6, 10, 18, ___, 66.

  1. 22
  2. 34
  3. 45
  4. 54

5. There are 64 fluid ounces in a 1/2 gallon. If Nora fills a tank that holds 8 3/4 gallons, how many ounces will she use?

  1. 560 ounces
  2. 1,024 ounces
  3. 1,088 ounces
  4. 1,120 ounces

6. Shaylee goes shopping for two types of fruit: mangoes that cost $2.00 each and coconuts that cost $4.00 each. If she buys 10 pieces of fruit and spends $30.00, how many pieces of each type of fruit did she buy?

  1. 4 mangoes and 6 coconuts
  2. 5 mangoes and 5 coconuts
  3. 6 mangoes and 4 coconuts
  4. 7 mangoes and 3 coconuts

7. Assuming Ed's Painting did not experience any major business changes, which of the following is likely to be closest to the number of houses he painted in 2005?

  1. 25
  2. 31
  3. 22
  4. 45

8. A house is 25 feet tall and a ladder is set up 35 feet away from the side of the house. Approximately how long is the ladder from the ground to the roof of the house?

  1. 43 ft
  2. 25 ft
  3. 50 ft
  4. 62 ft

9. If Louis travels on his bike at an average rate of 20 mph, how long will it take him to travel 240 miles?

  1. 48 hours
  2. 12 hours
  3. 20 hours
  4. 8 hours

10. A soda company is testing a new sized can to put on the market. The new can is 6 inches in diameter and 12 inches in height. What is the volume of the can in cubic inches?

  1. 339
  2. 113
  3. 432
  4. 226

Answers & Explanations

1.B. The relationship can be expressed as: 15/10 =45/x; 15x = 450; x = 30.

2. C. The total amount of the bill is: 3.70/x =8/100; 370 = 8x; x = $46.25.

3. B. If E + B = 225, and E = 2B + 5, then 225 - B = 2B + 5. Solving for B, 3B = 220 and B = 73.3. 225 - 73.3 = 151.7.

4. B. Double the number that is added to the previous number. So, 4+2=6, 6+4=10, 10+8=18, 18+16=34, and 34+32=66.

5. D. 1 gallon = 128 ounces, so 8 x 128 = 1,024 ounces for 8 gallons. 1/2 = 64 gallons, and 1/4 = 32 gallons, so 64 + 32 = 96 ounces to fill the 3/4 gallons; the total ounces required is 1,024 + 96 = 1,120 ounces.

6. B. If mangoes are represented by x and coconuts are represented by y, then:
x + y = 10, and 2x + 4y = 30
2(10-y) + 4y = 30
20 - 2y + 4y = 30
2y = 10
y = 5 and x = 5, or 5 of each type of fruit

7. B. Given the increasing trend, the data can be extrapolated from 25 to about 31, the closest possible answer.

8. A. Using the Pythagorean theorem: 252 + 352 = c2. 625 + 1225 = c2. c = ?1850 = 43.01.

9. B. 20/1 =240/X. 20X = 240. X = 240/20 = 12 hours.

10. A. V = ?r2h. V = 3.14 x (32) x 12. 3.14 x 9 x 12 = 339.12.

Additional Estimation Sequence Practice

by

Educator and Librarian Resources

Educators and Librarians: Click Here for our Recommended Resources

 

© 2015 Copyright | All Rights Reserved
All material on this website is copyrighted. TestPrepReview.com provides free unofficial review materials for a variety of exams.
All trademarks are property of their respective owners.