Driving Practice Test

1.If approaching an oncoming car in your lane you should do the following:
A: Blow your horn and flash lights, if you have time.
B: Do not drive into the left lane
C: Brake fast, but don't lock your wheels.
D: A & B
E: All of the above

2.If a passing vehicle is in danger you should do the following:
A: If it continues to attempt to pass, slow your vehicle and move to the right as far as you can with safety.
B: If the other driver definitely cannot complete the pass and must drop back, increase your speed.
C: If the right shoulder is safe, and a collision is almost certain, move quickly onto the shoulder to allow the passing car to move into your lane.
D: A & C
E: All of the above.

3.The following are all proper procedures to recover from a skid except:
A: Don't use the brakes
B: Take your foot off the gas pedal
C: Turn left for a skid to the left
D: Turn right for a skid to the left
E: Be careful not to oversteer

4.If you run off the pavement you should do the following except:
A: Slow down by using your brakes only.
B: If there is no drop-off from the pavement steer back easily onto the road.
C: Turn back sharply onto the pavement checking traffic only in your lane.
D: A and C
E: All of the above.

5.If a tire blowout occurs you should do the following except.
A: Hold the steering wheel firmly
B: Attempt to move to the right traffic lane
C: Let your car slow down.
D: Don't use the brakes until you have slowed to a safer speed
E: Brake gently and pull all the way off the road into a safe area

6.If the brakes fail you should do the following except:
A: Pump the brake pedal slowly
B: Shift to a lower gear
C: Look for an escape route
D: Use your horns and lights as a warning to other drivers
E: Apply the parking brakes slowly

7.If the presence of fire appears near your vehicle you should do the following except:
A: Drive off the road clear of traffic and stop.
B: Turn off the engine and all electrical switches.
C: Get all passengers out of and away from the vehicle.
D: Attempt to open the radiator cap to let the radiator cool.
E: Seek assistance if a large gasoline or oil fire develops.

8.When jumping a dead battery you should do the following except:
A: Take off the vent caps from both batteries. Put a cloth over the open vent wells.
B: Turn on the lights, heater and radio.
C: Connect the positive post of the dead battery to the positive post of the dead battery.
D: Connect the negative post of the live battery to the negative post of the dead battery, or to the engine block or frame.
E: Take off the cables in reverse order.

9.If a breakdown occurs at night you should put flares at least ___ feet behind your car on the side of the road.
A: 50 feet
B: 100 feet
C: 150 feet
D: 200 feet
E: 300 feet

10.If a breakdown occurs during the day all of the following are acceptable except:
A: Using a white cloth and tying it to the radio antenna
B: Tying a red cloth to the left door handle
C: Raising the hood as a signal your car has broken down
D: It is generally best to wait outside your car in a safe place and stay with your car.
E: Be wary of strangers approaching your vehicle.




Answer Key

1.E
2.E
3.D
4.C
5.B
6.A
7.D
8.B
9.B
10.B




Other Driving Practice Tests

Test Prep Review - Main

by

Last Updated: 12/14/2017