**1. A man goes to a casino with $125. He loses $30 on blackjack, then loses another $40 on roulette. How much money does he have left?**

- $35
- $40
- $55
- $70

**2. A baker uses 6 eggs to bake a cake. How many cakes will he be able to bake with 145 eggs?**

- 23
- 24
- 25
- 26

**3. A woman must drive 298 miles to reach her destination. If she travels 42 miles during the first hour, how many miles will she have yet to travel?**

- 225
- 256
- 271
- 286

**4. Jamie had $6.50 in his wallet when he left home. He spent $4.25 on drinks and $2.00 on a magazine. Later, his friend repaid him $2.50 that he had borrowed the previous day. How much money does Jamie have in his wallet?**

- $12.25
- $14.25
- $3.25
- $2.75
- $1.75

**5. Tom works 25 hours a week and earns $7.75 per hour. He received a raise that increases his weekly pay to $206.25. What is the increase in Tom’s weekly pay?**

- $12.50
- $13.25
- $13.75
- $14.50

**6. How many seconds are there in 36 hours?**

- 2,160
- 51,840
- 129,600
- 132,200

**7. You purchase a car making a down payment of $3,000 and 6 monthly payments of $225. How much have you paid so far for the car?**

- $3,225
- $4,350
- $5,375
- $6,550

**8. A pizza dough recipe calls for 2 cups of flour and 1 **^{1}/_{2} teaspoons of salt. How much salt would you need if you wanted to triple the recipe?

^{1}/

_{2}teaspoons of salt. How much salt would you need if you wanted to triple the recipe?

- 1 tablespoon
- 3 teaspoons
- 4
^{1}/_{2}teaspoons - 6 teaspoons

**9. If a local grocery store last year had a total income of $7,056,238 and expenses of $3,998,100, how much profit did it make (profit is income minus expenses)?**

- $3,058,138
- $3,158,138
- $2,738,188
- $4,158,188

**10. Karen goes to the grocery store with $40. She buys a gallon of milk for $3.20, a loaf of bread for $1.85, and a bunch of bananas for $3.05. How much money does she have left?**

- $30.95
- $31.90
- $32.10
- $34.95

**Answers and Explanations**

**1. C: **Calculate how much the man lost: $40 + $30 = $70. Then, subtract that amount from the amount he had originally: $125 – $70 = $55

**2. B: **To find out how many cakes the baker will be able to make, divide the total number of eggs (145) by the number needed to make a single cake (6): 145 / 6 = 24 (with 1 extra egg left over)

**3. B: **To calculate how many miles the woman still has to travel, subtract the distance she has traveled (42 miles) from the distance of the entire trip (298 miles):

298 miles – 42 miles = 256 miles

**4. D: **Jamie had $2.75 after all the transactions described. To solve this problem, first subtract $4.25 and $2.00 from the initial sum of $6.50, leaving $0.25. Then add $2.50, arriving at the final answer of $2.75

$6.50 – $4.25 – $2.00 = $0.25

$0.25 + $2.50 + $2.75

**5. A: **First, calculate Tom’s current weekly pay. Multiply the number of hours worked by his hourly wage: 25 x $7.75 = $193.75. The increase in pay is the new total wage minus the previous total wage: $206.25 – $193.75 = $12.50, Choice A

**6. C: **Convert the units from hours to seconds: 36 hours x 60 minutes/hour x 60 seconds/minute = 129,600, Choice C.

**7. B: **$3,000 + $225(6) = $4,350

**8. C: **1 ^{1}/_{2} x 3 = 4 ^{1}/_{2}

**9. A: **The income ($7,056,238) minus expenses ($3,998,100) = $3,058,138.

**10. B: **The answer is $31.90. To solve this problem, you must know how to solve word problems involving decimal subtraction. In this scenario, Karen starts out with a certain amount of money and spends some of it on groceries. To calculate how much money she has left, simply subtract the money spent from the original figure: $40 – $1.85 – $3.20 – $3.05. You can either subtract them one by one or add them up and subtract the sum from 40: $40 – ($1.85 + $3.20 + $3.05). Either way will generate the right answer.

by Mometrix Test Preparation | Last Updated: November 30, 2018