Biochemistry Practice Questions

1. Which of the following is the mRNA start codon in most cases?

A. UAA
B. AGU
C. AUG
D. UGA

2. Which of the types of RNA is the smallest?

A. mRNA
B. tRNA
C. rRNA

3. Which of the following is not considered a pyrimidine?

A. C
B. T
C. U
D. G

4. Which of the following is paired correctly?

A. A-G
B. C-G
C. A-U
D. G-T

5. Which of the following characterizes a Western blot?

A. Antibody/protein hybridization
B. DNA/RNA combination
C. RNA transcription
D. Polymerase chain reaction

6. Which of the following is the approximate prevalence ratio for cystic fibrosis?

A. 1: 25,000
B. 1: 5,000
C. 1: 2,000
D. 1: 800

7. Which of the following divisions of cell growth precedes Mitosis in the cell cycle?

A. G
B. G
C. S
D. G0

8. Down syndrome is directly linked to a genetic abnormality of chromosome?

A. XXII
B. XXI
C. XIIX
D. XV

9. Which of the following is a characteristic of the Hardy-Weinberg law?

A. Mating between species occurs at a set rate.
B. Migration is a considerable factor.
C. Mutation occurs at the locus
D. Genotype selection does not occur at the locus

10. Which of the following is not a characteristic of Hurler's syndrome?

A. Autosomal recessive condition
B. Associated with delayed mental development
C. Spasticity
D. Corneal deficits

11. Which of the following is not a characteristic of Krabbe's disease?

A. Autosomal recessive condition
B. Spasticity
C. Nausea
D. Optic nerve deficits

12. Which of the following is not a characteristic of Fabry's disease?

A. X-linked disease
B. Low levels of alpha-galactosidase A
C. Profound muscular weakness
D. Increased levels of ceramide trihexoside

13. Which of the following is not a characteristic of Sickle Cell Anemia?

A. More common in African Americans
B. Autosomal dominant
C. Mutation in beta-globin
D. Intense chronic pain

14. Which of the following is not a characteristic of the Southern blot?

A. DNA hybridization
B. Use of a filter and film combination
C. Activated by antigen/antibody reactions
D. Uses a DNA sample

15. Which of the following is not a characteristic of S-adenosyl-methionine?

A. May be associated phosphocreatine
B. Considered a rate limiting enzyme of glycolysis
C. Aids in the transfer of methyl
D. Byproduct of Methionine and ATP combination

16. Which of the following is not an activated carrier?

A. ATP
B. SAM
C. TPP
D. GMP

17. The end product of the TCA cycle produces ____ NADH.

A. 3
B. 4
C. 5
D. 6

18. How many ATP are required to transform pyruvate into glucose?

A. 5
B. 6
C. 7
D. 8

19. Which of the following is not a derivative of the amino acid (Tryptophan)?

A. Melatonin
B. Serotonin
C. Creatine
D. Niacin

20. Pompe's disease is a type ___ glycogen storage disease.

A. I
B. II
C. III
D. IV

Answer Key
1. C
2. B
3. D
4. B
5. A
6. C
7. A
8. B
9. D
10. C
11. C
12. C
13. B
14. C
15. B
16. D
17. A
18. B
19. C
20. B

by
Last Updated: 03/01/2017


© 2017 Copyright | All Rights Reserved
All material on this website is copyrighted. TestPrepReview.com provides free unofficial review materials for a variety of exams.
All trademarks are property of their respective owners.