Energy Practice Problems

1. Gibb's free energy equation is directly related to ______ and _______.

A. Work and Time
B. Heat and Work
C. Enthalpy and Entropy
D. Power and Enthalpy

2. Which of the following is correct expression for Gibbs' free energy formula?

A. DG = DH - TDS
B. G = H - TS
C. DG = DH - T/S
D. G = H - T/S

3. Which of the following is the correct expression of Bernoulli's principle?

A. As KE increases, another form of energy must decrease.
B. As KE increases, other forms of energy also increase.
C. KE remains relatively stable in a closed loop.
D. KE has a limited effect upon wavelength.

4. Which of the following is the correct expression for work?

A. W = DKE
B. W = K - DE
C. W = K x DE
D. W = DK / DE

5. A spring has a spring constant of 120 newtons per meter. How much potential energy is stored in the spring as it is stretched .20 meter?

A. 1.2 J
B. 2.4 J
C. 3.1 J
D. 7.4 J

6. A distance of 1.0 x 103 separates the charge at the bottom of the cloud and the ground. The electric field intensity between the bottom of the cloud and the ground is 2..0 x 104 newtons per coulomb. What is the potential difference between the bottom of the cloud and the ground?

A. 1.4 x 104 V
B. 2.5 x 103 V
C. 2.8 x 106 V
D. 2.0 x 107 V

7. When Adam drinks cold water, his body warms the water until thermal equilibrium is reached. If he drinks six glasses (2.5 kilograms) of water at 0 degrees Celsius in a day, approximately how much energy must his body expend to raise the temperature of this water to his body's temperature of 37 degrees Celsius?

A. 210 kJ
B. 305 kJ
C. 390 kJ
D. 414 kJ

8. An electron is located between a pair of oppositely charged parallel plates. As the electron approaches the positively charged plate, the kinetic energy of the electron?

A. Increases
B. Decreases
C. Remains the same

9. If the speed of a moving object is doubled, which quantity also associated with the object must double?

A. Momentum
B. KE
C. Gravitational potential energy
D. Acceleration

10. A 45 kilogram bicyclist climbs a hill at a constant speed of 2.5 meters per second by applying an average force of 85 Newtons. Approximately how much power does the bicyclist develop?

A. 115 W
B. 210 W
C. 250 W
D. 320 W

11. A person kicks in a 4.0 kilogram door with a 48 Newton force causing the door to accelerate at 12 meters per second2. What is the magnitude of the force exerted by the door on the person?

A. 24 N
B. 35 N
C. 42 N
D. 48 N

12. A 60 kilogram student running at 3.0 meters per second has a kinetic energy of ____.

A. 111 J
B. 151 J
C. 260 J
D. 270 J

13. How much work is done in moving 5.0 coulombs of charge against a potential difference of 12 volts?

A. 30 J
B. 60 J
C. 400 J
D. 400 J
E. 500 J

14. Compared to insulators, metals are better conductors of electricity because metals contain more free _____.

A. Protons
B. Electrons
C. Neutrons
D. Neutrons
E. Positive ions

15. How much time is required for an operating 100 W light bulb to dissipate 10 Joules of electrical energy?

A. 1 sec.
B. .1 sec
C. .25 sec
D. 200 sec

Answer Key
1. C
2. A
3. A
4. A
5. B
6. D
7. C
8. A
9. A
10. B
11. D
12. D
13. B
14. B
15. B

by
Last Updated: 03/01/2017


© 2017 Copyright | All Rights Reserved
All material on this website is copyrighted. TestPrepReview.com provides free unofficial review materials for a variety of exams.
All trademarks are property of their respective owners.