Nervous System Practice Test Questions

1. Oligodendrocytes are located in the _____.

A. PNS
B. CNS

2. Schwann cells are located in the _____.

A. PNS
B. CNS

3. Which of the following types of cells is the most common in the CNS?

A. Astrocytes
B. Oligocytes
C. Neurocytes
D. Celiac cells

4. Which of the following is a regulatory protein in the cytoplasm that helps the processes at the synapse?

A. Calmodulin
B. Protein kinase
C. Ligand
D. Gap protein

5. Myasthenia gravis is due to ____ receptors being blocked and destroyed by antibodies.

A. Epinephrine
B. Nicotinic
C. Acetylcholine
D. Transient

6. The primary effect of cocaine on the nervous system is that cocaine blocks the re-uptake of ____.

A. Monoamines
B. Transamines
C. Catecholamine
D. Monoamine oxidase

7. Which of the following amino acids can function as a neurotransmitter in the CNS?

A. Leucine
B. Glutamic acid
C. Lysine
D. Valine

8. Huntington's chorea has been linked with a deficiency in the amino acid ______.

A. Lysine
B. GABA
C. Valine
D. Tyrosine

9. Which of the following is not considered a monoamine?

A. Epinephrine
B. Norepinephrine
C. Dopamine
D. Adenosine

10. Which of the following is not considered a catecholamine?

A. Dopamine
B. Norepinephrine
C. Serotonin
D. Epinephrine

11. Excessive polarization due to GABA is created due to the opening of ____ channels.

A. Ca++
B. Cl-
C. K+
D. Na+

12. Valium has an effect on ____ to inhibit neural transmission.

A. Epinephrine
B. Norepinephrine
C. GABA
D. Dopamine

13. The drug ____ blocks the reuptake of serotonin into presynaptic axons.

A. Prozac
B. Valium
C. Xanax
D. Deprenyl

14. Which of the following toxins blocks Sodium Channels?

A. Srychnine
B. Neostigmine
C. Tetrodotoxin
D. Curare

15. Clostridium botulinum releases this enzyme that destroys peptide bonds.

A. Amylase
B. Endopeptidases
C. Exopeptidases
D. Protein kinase

16. Multiple sclerosis is a disease that attacks the _______ of neurons in the CNS.

A. Myelin sheaths
B. Axon terminals
C. Sodium channels
D. Nicotinic receptors

17. Which of the following is not considered a type of synapse?

A. Dendrodendritic
B. Axosomatic
C. Axoaxonic
D. Denoaxonic

18. The progression of a nerve impulse with the nodes of Ranvier is called _______.

A. Saltatory conduction
B. Transmission
C. Unmyelinated conduction
D. Relative conduction

19. Supporting cells located within the CNS are collectively called _____.

A. Neuroglia
B. Astrocytes
C. Perikaryon
D. Satellite cells

20. Which of the following types of cells line the ventricles and spinal cord?

A. Astrocytes
B. Schwann cells
C. Ependymal cells
D. Oligodendrocytes

Answer Key
1. B
2. A
3. A
4. A
5. C
6. A
7. B
8. B
9. D
10. C
11. B
12. C
13. A
14. C
15. B
16. A
17. D
18. A
19. A
20. C

by
Last Updated: 03/01/2017


© 2017 Copyright | All Rights Reserved
All material on this website is copyrighted. TestPrepReview.com provides free unofficial review materials for a variety of exams.
All trademarks are property of their respective owners.