Neuroanatomy Quiz

1. Which of the following cranial nerves is not directly related to the eye?

A. II
B. III
C. VI
D. VII

2. Which of the following cranial nerves can cause movement of trapezius muscle?

A. IV
B. VII
C. X
D. XI

3. Which of the following cranial nerves causes sensation to anterior 2/3 of the tongue?

A. IV
B. VII
C. X
D. XI

4. Which of the following cranial nerves can be directly linked to respiratory and cardiac dysfunction?

A. IV
B. VII
C. X
D. XI

5. Which of the following cranial nerves can be directly linked to ptosis?

A. III
B. IV
C. V
D. VI

6. Which of the following cranial nerves can be directly linked to diplopia?

A. III
B. IV
C. V
D. VI

7. Which of the following is another name for cranial nerve IX?

A. Trochlear
B. Vestibulocochlear
C. Hypoglossal
D. Glosspharyngeal

8. Athetosis type movements are often identified with a _______ lesion.

A. Midbrain
B. Basal ganglia
C. Subthalamic
D. Thalamus

9. Changes in personality and judgment are often associated with a _____lesion.

A. Frontal lobe
B. Parietal lobe
C. Broca's area
D. Wernicke's area

10. Changes in motor aphasia are often associated with a _______ lesion.

A. Frontal lobe
B. Parietal lobe
C. Broca's area
D. Wernicke's area

11. Changes in sensory aphasia are often associated with a _______ lesion.

A. Frontal lobe
B. Parietal lobe
C. Broca's area
D. Wernicke's area

12. Which of the following diseases has not been directly linked with Bell's palsy?

A. AIDS
B. Diabetes
C. Lyme disease
D. Alzheimer's disease

13. Which of the following cervical nerve roots best corresponds with activation of the triceps muscle?

A. C5
B. C6
C. C7
D. T2

14. The upper and middle trunks of the brachial plexus combine to form the ____ cord.

A. Lateral
B. Posterior
C. Medial
D. Anterior

15. The upper, middle, and lower trunks of the brachial plexus combine to form the ____ cord.

A. Lateral
B. Posterior
C. Medial
D. Anterior

16. The lower trunk of the brachial plexus forms the ____ cord.

A. Lateral
B. Posterior
C. Medial
D. Anterior

17. Jerky and sudden random movements are often associated with a _____lesion.

A. Midbrain
B. Basal ganglia
C. Subthalamic
D. Thalamus

18. Which of the following arteries supplies Broca's area?

A. ACA
B. MCA
C. PCA
D. Lateral striate

19. Which of the following arteries if ruptured can cause an oculomotor palsy?

A. ACA
B. MCA
C. PCA
D. Lateral striate

20. Which of the following is not true concerning Brown-Sequard syndrome?

A. Contralateral spinothalamic deficits
B. Ipsilateral spinothalamic deficits
C. Ipsilateral dorsal column deficits
D. Ipsilateral pyramidal tract deficits

Answer Key
1. D
2. D
3. B
4. C
5. A
6. B
7. D
8. B
9. A
10. C
11. D
12. D
13. C
14. A
15. B
16. C
17. B
18. B
19. C
20. B

by
Last Updated: 03/01/2017


© 2017 Copyright | All Rights Reserved
All material on this website is copyrighted. TestPrepReview.com provides free unofficial review materials for a variety of exams.
All trademarks are property of their respective owners.