Organic Chemistry Practice Problems (Set 1)

1. A condensation polymerization produces a polymer and

A. H2
B. O2
C. CO2
D. H20

2. Which organic compound is classified as a primary alcohol?

A. Ethylene glycol
B. Ethanol
C. Glycerol
D. 2-butanol

3. For ethyne: C2H2

What is the total number of electrons shared between the carbon atoms?

A. 6
B. 2
C. 3
D. 4

4. Which nuclide is a radioisotope used in the study of organic reaction mechanisms?

A. Carbon-12
B. Carbon-14
C. Uranium-235
D. Uranium-238

5. Which set contains one natural polymer and one synthetic polymer?

A. Cellulose and Starch
B. Polyethylene and Nylon
C. Protein and Starch
D. Protein and Nylon

6. Aldehydes can be synthesized by the oxidation of

A. Primary alcohols
B. Secondary alcohols
C. Organic acids
D. Inorganic acids

7. Given the reaction: C2H2 + 2H2 --> C2H6

This reaction represents:

A. Substitution
B. Addition
C. Esterification
D. Saponification

8. Which pair of names refers to the same compound?

A. Ethyne and Acetylene
B. Ethyne and Ethene
C. Ethane and Acetylene
D. Ethane and Ethene

9. A condensation polymerization reaction is best described as the

A. Joining of monomers by the removal of oxygen
B. Joining of monomers by the removal of water
C. Oxidation of a hydrocarbon by oxygen
D. Oxidation of a hydrocarbon by water

10. Which formula represents a ketone?

A. CH3COOH
B. C2H5OH
C. CH3COCH3
D. CH3COOCH3

11. Which subatomic participle is found in all isotopes of hydrogen?

A. Proton
B. Neutron
C. Electron
D. Positron

12. The bond between hydrogen and oxygen in a water molecule is classified as

A. Ionic and Nonpolar
B. Ionic and Polar
C. Covalent and Nonpolar
D. Covalent and Polar

13. What is the total number of hydrogen atoms required to form 1 molecule of C3H5(OH)3?

A. 1
B. 5
C. 3
D. 8

14. A compound that can act as an acid or a base is referred to as

A. A neutral substance
B. An amphoteric substance
C. A monomer
D. An isomer

15. Which compound is an electrolyte?

A. CH3OH
B. CH3COOH
C. C3H5(OH)3
D. C12H22O11

16. Which organic compound is classified as an acid?

A. HC3HC2COOH
B. HC3HC2OH
C. C12H22O11
D. C6H12O6

17. The products of the fermentation of a sugar are ethanol and

A. Water
B. Oxygen
C. Carbon dioxide
D. Sulfur dioxide

18. The reaction CH2CH2 + H2 --> CH3CH3 is an example of

A. Substitution
B. Addition
C. Esterification
D. Fermentation

19. In which pair of hydrocarbons does each compound contain only one double bond per molecule?

A. C2H2 and C2H6
B. C2H2 and C3H6
C. C4H8 and C2H4
D. C6H6 and C7H8

20. During fractional distillation, hydrocarbons are separated according to their

A. Boiling points
B. Melting points
C. Triple points
D. Saturation points

Answer Key
1. D
2. B
3. A
4. B
5. D
6. A
7. B
8. A
9. B
10. C
11. A
12. D
13. D
14. B
15. B
16. A
17. C
18. B
19. C
20. A

by
Last Updated: 03/01/2017


© 2017 Copyright | All Rights Reserved
All material on this website is copyrighted. TestPrepReview.com provides free unofficial review materials for a variety of exams.
All trademarks are property of their respective owners.