Organic Chemistry Practice Questions Set 2

1. Which chemical formula is both an empirical formula and a molecular formula?

A. CH4
B. C2H6
C. CH3COOH
D. CH3CH2COOCH3

2. Which element is present in all organic compounds?

A. Hydrogen
B. Nitrogen
C. Carbon
D. Oxygen

3. What products are obtained with CH4(g) burns completely in an excess of oxygen?

A. CO and H2O
B. CO and C
C. CO2 and H2O
D. CO2 and CO

4. Which hydrocarbon is a member of the alkene series?

A. C2H2
B. C3H6
C. C4H10
D. C4H12

5. Which formula represents butane?

A. CH3CH3
B. CH3CH2CH3
C. CH3CH2CH2CH3
D. CH3CH2CH2CH2CH3

6. A hydrocarbon molecule is considered to be saturated if the molecule contains

A. Single covalent bonds, only
B. A double covalent bond, only
C. A triple covalent bond
D. Single and double covalent bonds

7. As a chemical bond forms between 2 hydrogen atoms in a system, energy is released and the stability of the system

A. Increases
B. Decreases
C. Remains the same

8. In a chemical reaction, as the species is oxidized, its oxidation number

A. Decreases
B. Increases
C. Remains the same

9. A hydrocarbon with no ring structure, no double or triple bonds is called an ______.

A. Alkene
B. Alkyne
C. Alkane
D. Alkali

10. A hydrocarbon double bonds and no triple bond configuration is called an ______.

A. Alkene
B. Alkyne
C. Alkane
D. Alkali

11. A hydrocarbon with triple bonds is called an _____

A. Alkene
B. Alkyne
C. Alkane
D. Alkali

12. Which of the following is the molecular formula for ethylene?

A. C2H2
B. C2H4
C. C2H6
D. C2H8

13. Which of the following is the molecular formula for ethane?

A. C2H2
B. C2H4
C. C2H6
D. C2H8

14. Which of the following is the molecular formula for acetylene?

A. C2H2
B. C2H4
C. C2H6
D. C2H8

15. Which of the following is the molecular formula for butane?

A. C2H
B. C2H6
C. C4H8
D. C4H10

16. Which of the following is the molecular formula for hexane?

A. C5H11
B. C5H12
C. C6H12
D. C6H14

17. Which of the following is the molecular formula for pentane?

A. C5H11
B. C5H12
C. C6H12
D. C6H14

Answer Key
1. A
2. C
3. C
4. B
5. C
6. A
7. A
8. B
9. C
10. A
11. B
12. B
13. C
14. A
15. D
16. D
17. B

by
Last Updated: 03/01/2017


© 2017 Copyright | All Rights Reserved
All material on this website is copyrighted. TestPrepReview.com provides free unofficial review materials for a variety of exams.
All trademarks are property of their respective owners.