Physiology Practice Questions

1. Which of the following hormones causes increased atrial pressure and decreases sodium reabsorption in the kidneys?

A. Atrial natriuretic peptide
B. PTH
C. Aldosterone
D. Vasopressin

2. Angiotensin I is changed by which of the following into Angiotensin II?

A. ACE
B. AVT
C. Pepsin
D. Adenosine

3. Which of the following is not a cause of peripheral edema?

A. Increased capillary permeability
B. Reduced levels of plasma proteins
C. Heart failure
D. Decreased capillary output

4. Which of the following during an electrocardiogram is associated with hypokalemia?

A. QRS complex
B. U wave
C. PR segment
D. ST segment

5. Which of the following is not generally associated with a 2nd degree (Mobitz Type 1) AV block?

A. Usually asymptomatic
B. Nonsequential (P wave then QRS complex)
C. Increased PR segment/interval
D. 70% Fatal

6. An S3 heart sound is often associated with?

A. CHF
B. COPD
C. Atrial fib.
D. Ventricular fib.

7. Mean arterial pressure is the product of:

A. TPR x SV
B. TPR x CO
C. CO/SV
D. SV/EDV

8. During phase 3 of the myocardial action potential which ion is moving the most?

A. K+
B. Ca+
C. Na+
D. Ca2+

9. An ejection fraction can be calculated as:

A. SV/TPR
B. CO/TPR
C. SV/EDV
D. CO/EDV

10. Which of the following is not a bradykinin effect?

A. Elevated capillary permeability
B. Elevated pain levels
C. Elevated vasodilation response
D. Elevated prothrombin secretion

11. PAH is secreted in which of the following locations?

A. Distal tubule
B. Loop of Henle
C. Collecting tubule
D. Proximal tubule

12. Which of the following is not an anterior pituitary gland secretion?

A. TSH
B. GH
C. Vasopressin
D. Prolactin

13. Thyroid Hormone T3 does not have which of the following functions?

A. Stimulate bone development and growth
B. Create beta-adrenergic responses
C. Cause brain development
D. Decrease calcium re-absorption

14. Hypercalemia has not been linked with which of the following?

A. Paget's disease
B. Aldosterone
C. Sarcoidosis
D. Malignancy

15. Which of the following does not require the pre-cursor progesterone?

A. Cortisol
B. Testosterone
C. ACTH
D. Aldosterone

16. Which of the following is the source cell for the secretion Pepsinogen?

A. Chief cell
B. Plasma cell
C. G cell
D. Parietal cell

17. Which of the following is the primary activator of zymogen secretion?

A. Somatostatin
B. Secretin
C. Acetylcholine
D. Gastrin

18. Which of the following is not a function of Angiotensin II?

A. Causes release of aldosterone
B. Causes vasodilation
C. Causes increased posterior pituitary activation
D. Elevates blood pressure

19. Which of the following is not a function of Progesterone?

A. Causes increased body temperature.
B. Causes some smooth muscle relaxation.
C. Causes increased spiral artery growth
D. Causes activation of FSH

20. Which of the following is not a function of Estrogen?

A. Causes breast growth.
B. Causes inhibition of FSH
C. Increased follicle development
D. Decreased overall transport proteins

Answer Key
1. A
2. A
3. D
4. B
5. D
6. A
7. B
8. A
9. C
10. D
11. D
12. C
13. D
14. B
15. C
16. A
17. C
18. B
19. D
20. D

by
Last Updated: 03/01/2017


© 2017 Copyright | All Rights Reserved
All material on this website is copyrighted. TestPrepReview.com provides free unofficial review materials for a variety of exams.
All trademarks are property of their respective owners.