High Pressure Chemistry Practice Questions

1. What is the pressure of a mixture of CO2, SO2 and H20 gases, if each gas has a partial pressure of 250 torr?

A. 250 torr
B. 500 torr
C. 750 torr
D. 1,000 torr

2. A gas sample has a volume of 25.0 milliliters at a pressure of 1.0 atmosphere. If the volume increases to 50.0 milliliters and the temperature remains constant, the new pressure will be

A. 1.0 atm
B. 2.0 atm
C. .250 atm
D. .500 atm

3. An increase of the temperature of a system at equilibrium favors the

A. Endothermic reaction and decreases its rate
B. Endothermic reaction and increases its rate
C. Exothermic reaction and decreases its rate
D. Exothermic reaction and increases its rate

4. A sample of oxygen gas in a closed system has a volume of 200 milliliters at 600 K. If the pressure is held constant and the temperature is lowered to 300 K, the volume of the gas will be

A. 100 ml
B. 200 ml
C. 300 ml
D. 400 ml

5. Which sample of water will have the highest water pressure?

A. 10.0 mL at 62° C
B. 20.0 mL at 52° C
C. 30.0 mL at 42° C
D. 40.0 mL at 32° C

6. An assumption of the kinetic energy of gases is that the particles of a gas have

A. Little attraction for each other and a significant volume
B. Little attraction for each other and an insignificant volume
C. Strong attraction for each other and a significant volume
D. Strong attraction for each other and an insignificant volume

7. What is the volume occupied by 2.0 moles of Ar(g) at STP?

A. 22.4 L
B. 44.8 L
C. 89.6 L
D. 179 L

8. Which gas is least likely to obey the ideal gas laws at very high temperatures and very low temperatures?

A. Kr
B. Ne
C. He
D. Xe

9. A gas at STP has a volume of 1.0 liters. If the pressure is doubled and the temperature remains constant, the new volume of the gas will be

A. .25 L
B. 2.0 L
C. .50 L
D. 4.0 L

10. At 1 atmosphere of pressure, 25.0 grams of a compound at its boiling point is converted to a gas by the addition of 8,180 calories. What is the heat of vaporization for this compound, in calories per gram?

A. 25.0 cal/g
B. 327 cal/g
C. 540 cal/g
D. 8,140 cal/g

Answer Key
1. C
2. D
3. B
4. A
5. A
6. B
7. B
8. D
9. C
10. B

by
Last Updated: 03/01/2017


© 2017 Copyright | All Rights Reserved
All material on this website is copyrighted. TestPrepReview.com provides free unofficial review materials for a variety of exams.
All trademarks are property of their respective owners.