Social Studies Practice Test

1. Congress shall make no law respecting an establishment of religion, or prohibiting the free exercise thereof; or abridging the freedom of speech, or of the press; or the right of the people peaceably to assemble, and to petition the Government for a redress of grievances.

This paragraph appears in which historic document?

A. The Declaration of Independence
B. The Freedom of Information Act
C. The Mayflower Compact
D. The Magna Carta
E. The U. S. Constitution

2. What does the acronym NAFTA stand for?

A. North American Federal Tariff Association
B. North African Free Trade Agreement
C. Non-American Final Territory Agreement
D. North American Free Tariff Agreement
E. North American Free Trade Agreement

3. Women, such as Susan B. Anthony, fought for suffrage and were finally successful in 1920. What does suffrage mean?

A. Right to free speech
B. Right to get an education
C. Right to vote
D. Right to work
E. Right to get divorced

4. Supply and demand are two important factors that influence the market. Supply means the amount of a specific product or service available. Demand refers to the amount of that product or service consumers want to purchase. Both of these factors influence the price of goods. For example, if there is a large supply of a product which few people want to buy, the price of that product will go down. As the price goes down, demand usually increases. Eventually, a balance between the two factors is reached and the optimal price for that product or service is determined. At that point, the supply and demand have reached equilibrium.

Why does demand only "usually" go up when the price is lowered?

A. Demand always increases on its own
B. The supply is often decreased instead
C. Price may not be the only factor causing low demand
D. People want to pay more for products, not less
E. The system is only based on speculation so nothing is certain

5. Supply and demand are two important factors that influence the market. Supply means the amount of a specific product or service available. Demand refers to the amount of that product or service consumers want to purchase. Both of these factors influence the price of goods. For example, if there is a large supply of a product which few people want to buy, the price of that product will go down. As the price goes down, demand usually increases. Eventually, a balance between the two factors is reached and the optimal price for that product or service is determined. At that point, the supply and demand have reached equilibrium.

If supply of a product is limited, but demand is high, how would the price be affected?

A. It would go up
B. It would go down
C. It would stay the same
D. It would fluctuate
E. It would reach equilibrium

6. Supply and demand are two important factors that influence the market. Supply means the amount of a specific product or service available. Demand refers to the amount of that product or service consumers want to purchase. Both of these factors influence the price of goods. For example, if there is a large supply of a product which few people want to buy, the price of that product will go down. As the price goes down, demand usually increases. Eventually, a balance between the two factors is reached and the optimal price for that product or service is determined. At that point, the supply and demand have reached equilibrium.

Based on the passage, what does equilibrium mean?

A. Capitalism
B. Inflation
C. Perfect price
D. Final destination
E. Balance

7. A new dog toy is introduced in pet stores in April for $19.99, but by December the toy is being sold for $4.99. According to the law of supply and demand which is most likely to be true about the dog toy?

A. Supply for the toy was low but demand was high
B. Supply for the toy was high but the demand was low
C. Both the supply and the demand for the toy were low
D. Both the supply and the demand for the toy were high
E. Answer cannot be determined

8. If a drought severely reduces the amount of corn available to consumers, what would you expect to happen?

A. The supply of corn would go up
B. The demand for corn would go down
C. The price of corn would stay the same
D. The price of corn would go down
E. The price of corn would go up

9. If 200 jobs are available and only 100 people are unemployed, what will have to happen according to the laws of supply and demand?

A. Companies needing employees will need to increase pay
B. Companies needing employees will need to decrease pay
C. Companies needing employees will need to reduce benefits
D. Companies needing employees will need to fire workers
E. The laws of supply and demand do not apply to this situation

10. What type of government does the United States have?

A. Monarchy
B. Democracy
C. Dictatorship
D. Theocracy
E. Oligarchy

11. In the first half of the 20th century, it was not unusual for African American people to have to use different drinking fountains, lunch counters, and even schools than other Americans. This was known as which of the following?

A. Segregation
B. Civil Rights
C. The White Man's Burden
D. Affirmative action
E. Slavery

12. If the last presidential election was in 2000, when will the next one take place?

A. 2002
B. 2006
C. 2004
D. 2005
E. 2010

13. American writer Henry David Thoreau wrote that if a law "requires you to be the agent of injustice to another, then I say, break the law." What idea is Thoreau supporting?

A. Anarchy
B. Marxism
C. Violent opposition
D. Free speech
E. Civil disobedience

14. What does a map's legend help you do?

A. Understand the purpose of the map
B. Calculate the real distance shown on the map
C. Locate specific cities or rivers on the map
D. Read the map's symbols correctly
E. Fold the map neatly

15. Which government official(s) is appointed and not elected by the U. S. citizens?

A. President
B. Congressman
C. Supreme Court Justice
D. Senator
E. Governor

16. In the United States, individuals who are suspected of criminal behavior are considered innocent until they are proven guilty. All citizens have the right to due process which means they are entitled to a fair trial before a jury of their peers. In addition, they have a right to a lawyer who will help them support their case. Because the suspect is considered innocent until judged otherwise, the prosecution has the burden of proof. Even after a verdict is made on the case, both sides can appeal to a higher court to reconsider the decision. All of these steps are in place to protect the safety and liberty of all Americans.

What is "burden of proof"?

A. Refers to the credibility of witnesses
B. The responsibility for convincing the jury of their case
C. The suspect's duty to provide an alibi
D. The suspect's right to an attorney
E. The responsibility given to jurors

17. In the United States, individuals who are suspected of criminal behavior are considered innocent until they are proven guilty. All citizens have the right to due process which means they are entitled to a fair trial before a jury of their peers. In addition, they have a right to a lawyer who will help them support their case. Because the suspect is considered innocent until judged otherwise, the prosecution has the burden of proof. Even after a verdict is made on the case, both sides can appeal to a higher court to reconsider the decision. All of these steps are in place to protect the safety and liberty of all Americans.

Why can court decisions be appealed?

A. So that mistakes can be corrected if they are made
B. To give both sides a chance to prepare a stronger case
C. To stop the justice system from working efficiently
D. To allow more people the chance to hear the case
E. To ask the judge to rethink his current position on the case

18. In the United States, individuals who are suspected of criminal behavior are considered innocent until they are proven guilty. All citizens have the right to due process which means they are entitled to a fair trial before a jury of their peers. In addition, they have a right to a lawyer who will help them support their case. Because the suspect is considered innocent until judged otherwise, the prosecution has the burden of proof. Even after a verdict is made on the case, both sides can appeal to a higher court to reconsider the decision. All of these steps are in place to protect the safety and liberty of all Americans.

In other countries, suspects are considered guilty until proven innocent. How would this affect the burden of proof in a trial?

A. More evidence on both sides would be needed
B. No evidence would be needed for a conviction
C. The prosecutor would have burden of proof instead of the defendant
D. The defendant would have the burden of proof instead of the prosecutor
E. It would have no effect

19. In the United States, individuals who are suspected of criminal behavior are considered innocent until they are proven guilty. All citizens have the right to due process which means they are entitled to a fair trial before a jury of their peers. In addition, they have a right to a lawyer who will help them support their case. Because the suspect is considered innocent until judged otherwise, the prosecution has the burden of proof. Even after a verdict is made on the case, both sides can appeal to a higher court to reconsider the decision. All of these steps are in place to protect the safety and liberty of all Americans.

Why is the right to due process important?

A. It prevents innocent people from being wrongly punished
B. It provides more work for lawyers
C. It lets ordinary citizens be part of the judicial system
D. It forces innocent people to prove their innocence
E. It keeps crime rates low

20. Franklin Delano Roosevelt's New Deal helped America recover from the Great Depression by providing federal money for construction projects, including schools and roads. How did this help the country recover?

A. It gave money back to the tax payers
B. It created desperately needed good paying jobs
C. It encouraged wealthy people to do the same thing
D. It made trade easier with Mexico
E. It allowed construction companies to make a large profit

21. In American cities after the Industrialization Age began, it was not unusual to see children huddled together without shoes, warm clothing, shelter, or decent food. These children illustrated what unhappy effect of Industrialization in the United States?

A. Because the focus was on manufacturing, not enough shoes were made
B. Because of low wages, many people lived in poverty
C. Because of protective employment laws, child laborers could no longer be employed
D. Because of the freedom women experienced in the workplace, many abandoned their children
E. Because parents work days were guided by strict rules, they were often strict at home. As a result, their children ran away and lived on the streets.

Answer Key
1. E
2. E
3. C
4. C
5. A
6. E
7. B
8. E
9. A
10. B
11. A
12. C
13. E
14. D
15. C
16. B
17. A
18. D
19. A
20. B
21. B

by
Last Updated: 03/01/2017


© 2017 Copyright | All Rights Reserved
All material on this website is copyrighted. TestPrepReview.com provides free unofficial review materials for a variety of exams.
All trademarks are property of their respective owners.